Written by 5:15 pm Bola Sepak, Malaysia

KDA FC Nama Baharu, MBI Miliki 80% Pegangan Saham

Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) mengumumkan akan menggunakan nama baharu iaitu Kelab Bola Sepak Kedah Darul Aman (KDA FC) bermula saingan Liga Malaysia musim hadapan.

Perkara itu diumumkan oleh Setiausaha Kehormat KFA, YB Mohd Firdaus Ahmad dalam satu sidang media yang diadakan selepas daripada mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kedah, hari ini.

View this post on Instagram

๐Š๐„๐ƒ๐€๐‡ ๐ƒ๐€๐‘๐”๐‹ ๐€๐Œ๐€๐ ๐๐€๐Œ๐€ ๐๐€๐‡๐€๐‘๐” ๐Š๐„๐‹๐€๐ ๐๐Ž๐‹๐€ ๐’๐„๐๐€๐Š ๐Š๐„๐ƒ๐€๐‡ "KFA telah memutuskan selepas ini Kelab Bola Sepak dari Kedah akan dikenali sebagai ๐—ž๐—˜๐——๐—”๐—› ๐——๐—”๐—ฅ๐—จ๐—Ÿ ๐—”๐— ๐—”๐—ก (๐—ž๐——๐—”)." ๐—ฌ๐—• ๐— ๐—ข๐—›๐—— ๐—™๐—œ๐—ฅ๐——๐—”๐—จ๐—ฆ ๐—•๐—œ๐—ก ๐—”๐—›๐— ๐—”๐—— ๐—˜๐˜…๐—ฐ๐—ผ ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ก๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐——๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚๐—น ๐—”๐—บ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฆ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ฎ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ต๐—ฎ ๐—ž๐—ฒ๐—ต๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜ ๐—ž๐—™๐—” //๐‘ƒ๐‘’๐‘ก๐‘–๐‘˜๐‘Ž๐‘› ๐‘‘๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘– ๐‘†๐‘–๐‘‘๐‘Ž๐‘›๐‘” ๐‘€๐‘’๐‘‘๐‘–๐‘Ž ๐‘œ๐‘™๐‘’โ„Ž ๐‘Œ๐ต ๐‘€๐‘œโ„Ž๐‘‘ ๐น๐‘–๐‘Ÿ๐‘‘๐‘Ž๐‘ข๐‘  ๐ดโ„Ž๐‘š๐‘Ž๐‘‘, ๐ธ๐‘ฅ๐‘๐‘œ ๐พ๐‘’๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘—๐‘Ž๐‘Ž๐‘› ๐‘๐‘’๐‘”๐‘’๐‘Ÿ๐‘– ๐พ๐‘’๐‘‘๐‘Žโ„Ž ๐ท๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘ข๐‘™ ๐ด๐‘š๐‘Ž๐‘› ๐‘š๐‘’๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘›๐‘”๐‘˜๐‘Ž๐‘ ๐‘†๐‘’๐‘ก๐‘–๐‘Ž๐‘ข๐‘ ๐‘Žโ„Ž๐‘Ž ๐พ๐‘’โ„Ž๐‘œ๐‘Ÿ๐‘š๐‘Ž๐‘ก ๐พ๐น๐ด ๐‘ ๐‘’๐‘™๐‘’๐‘๐‘Ž๐‘  ๐‘š๐‘’๐‘ ๐‘ฆ๐‘ข๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ก ๐ธ๐‘ฅ๐‘๐‘œ ๐พ๐‘’๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘—๐‘Ž๐‘Ž๐‘› ๐‘๐‘’๐‘”๐‘’๐‘Ÿ๐‘– ๐พ๐‘’๐‘‘๐‘Žโ„Ž ๐‘๐‘Ž๐‘‘๐‘Ž 21 ๐‘‚๐‘˜๐‘ก๐‘œ๐‘๐‘’๐‘Ÿ 2020. #KedahFA #KFA #KedahDarulAman #KDA

A post shared by Football Association of Kedah (@official_kedahfa) on

Nama pasukan Kedah menjadi polemik apabila Presiden KFA, YAB Muhammad Sanusi Md Noor enggan menamakannya sebagai โ€˜Kedah Football Clubโ€™ kerana tidak mahu akronimnya iaitu KFC dikaitkan rangkaian restoran makanan segera. 

Pada masa yang sama, Mohd Firdaus turut mengumumkan pasukan tersebut akan diurus sepenuhnya oleh Darulaman Football Club Sdn. Bhd.

๐Š๐„๐‹๐€๐ ๐๐Ž๐‹๐€ ๐’๐„๐๐€๐Š ๐Š๐„๐ƒ๐€๐‡ ๐ƒ๐€๐‘๐”๐‹ ๐€๐Œ๐€๐ ๐€๐Š๐€๐ ๐ƒ๐ˆ๐”๐‘๐”๐’ ๐Ž๐‹๐„๐‡ ๐ƒ๐€๐‘๐”๐‹๐€๐Œ๐€๐ ๐…๐‚ ๐’๐ƒ๐. ๐๐‡๐ƒ."Kelab bola sepak yang kini dikenali sebagai…

Posted by FA Kedah on Selasa, 20 Oktober 2020

Berkenaan pemilikan syarikat yang menguruskan pasukan bola sepak terbabit, Mohd Firdaus berkata sebanyak 80% pegangan saham akan dimiliki oleh Menteri Besar Kedah Incorporated (MBI) dan baki 20% adalah milik KFA sendiri.

80% pegangan saham itu dijual oleh KFA selaku pemilik tunggal Darulaman Football Club Sdn. Bhd. yang didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) baru-baru ini.

Featured Image: FA Kedah

(Visited 473 times, 1 visits today)
Close