Kedah Guna Nama Darulaman FC Kerana Tak Mahu Jadi Ayam Goreng
September 30, 2020 Hafizuddin Omar

Darulaman FC (DFC) menjadi nama baharu buat pasukan Kedah setelah menjalani proses penswastaan sepertimana dikehendaki oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Perkara itu diumumkan sendiri oleh Presiden Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), YAB Muhammad Sanusi Md Noor merangkap Menteri Besar Kedah dalam satu sidang media, hari ini.

“Secara formalitinya penswastaan ini hanya (atas) kertas sahaja, sokongan rakyat Kedah (sama) masih guna hijau kuning, lagu yang sama, tinggal lagi kita kena letak nama.

“Bila kita fikir-fikir (nama) Kedah Football Club akan jadi KFC, kita tak mahulah jadi ayam goreng. Kita nak elak daripada ayam goreng tu, kita gunakan nama Darulaman Football Club (DFC).” katanya.

Sanusi turut mengumumkan DFC yang didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) adalah 100% milik KFA.

“Setakat ini milik KFA, siapa berminat boleh datang untuk beli saham DFC ini.” tambahnya lagi.

Berkenaan logo baharu, Sanusi berkata ianya akan mempunyai elemen-elemen seperti pokok padi, perisai, warna hijau kuning dan juga bola.

Tambahnya lagi, logo baharu tersebut akan diperkenalkan secara rasmi dalam satu majlis pelancaran yang akan diadakan kelak.

Bagaimanapun, telah tular di media sosial pada hari ini mengenai rekaan logo tersebut menyamai apa yang diperkatakan oleh Sanusi. 

Logo baharu DFC yang tular di laman sosial.

Featured Image: Warta Kedah

Komen