Artikel

Olimpik 2020: Shah Firdaus ‘Comeback’ Dalam Kesakitan Tempah Tiket Ke Suku Akhir Keirin

Pelumba muda basikal trek negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom melakukan kebangkitan penuh bertenga di repechage pusingan 1 untuk menempah tiket ke saingan suku akhir acara keirin Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Mengulas mengenai persembahan pelumba berusia 25 tahun pada hari ini, pada awalnya, dia tidak dapat menamatkan perlumbaan kerana terlibat dalam kemalangan pada aksi pusingan 1 saringan kedua.

Selepas daripada kemalangan tersebut, dimaklumkan pihak Institut Sukan Negara (ISN) tidak membenarkan Shah menyertai perlumbaan ulangan kerana khuatir dengan kecederaan yang dialaminya.

Bagaimanapun, menjelang perlumbaan repechage pusingan 1, ISN kembali memberikan lampu hijau kepada Shah untuk menyertai perlumbaan ini.

Ketika beraksi pada perlumbaan tersebut, Shah yang berada di kedudukan paling akhir menggunakan segala tenaga yang ada untuk memecut pada saat-saat akhir

Persembahan tanpa mengenal erti penah lelah menamatkan perlumbaan di tempat kedua sekaligus menempah tiket ke saingan suku akhir yang akan berlangsung pada pagi esok.

Sementara itu, jaguh basikal trek negara, Dato’ Azizulhasni Awang mudah menamatkan perlumbaan pusingan pertama saringan ketiga dengan muncul sebagai juara.

komen