Piala Thomas 2020: Indonesia Kecewakan Malaysia Di Peringkat Suku Akhir
October 15, 2021 Hafizuddin Omar

Perjalanan pasukan Malaysia dalam kejohanan berpasukan lelaki iaitu Piala Thomas 2020 terhenti di peringkat suku akhir apabila tumpas 0-3 kepada Indonesia.

Langkah kiri Malaysia pada perlawanan ini bermula sejak perlawanan pertama melibatkan perseorangan lelaki merangkap kapten, Lee Zii Jia yang tumpas kepada Anthony Sinisuka Ginting secara ‘straight set’ 15-21 dan 17-21.

Pada perlawanan kedua, giliran pasangan beregu negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik pula tumpas kepada beregu nombor satu dunia, Kevin Sanjaya-Marcus Gideon dengan keputusan 17-21, 21-16 dan 15-21.

Ng Tze Yong

Di perlawanan ketiga, pemain perseorangan muda, Ng Tze Yong yang berada di kedudukan ke-82 dunia cuba untuk menghidupkan peluang buat Malaysia. 

Tze Yong menunjukkan persembahan yang baik dan memenangi set pertama dengan keputusan 21-14 ke atas Jonatan Christie. 

Bagaimanapun, Jonatan yang menduduki tangga ke-7 dunia dan lebih berpengalaman berhasil bangkit untuk memenangi dua set seterusnya dengan keputusan 21-19 dan 21-16.

Kemenangan oleh Jonatan itu membolehkan Indonesia meraih kemenangan 3-0 dan menempah tiket ke saingan separuh akhir. Ia sekaligus membuatkan Malaysia terkeluar secara rasmi daripada saingan Piala Thomas 2020.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

Komen