Artikel

BATC 2022: Barisan Ke-2 Malaysia ‘Bantai’ Kazakhstan Tanpa Belas Kasihan

Aksi kedua pasukan lelaki Malaysia pada peringkat Kumpulan B dalam saingan Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022, pada hari ini, berakhir dengan cukup cemerlang.

Biarpun merehatkan pemain utama seperti Lee Zii Jia, Aaron Chia-Soh Wooi Yik serta Ng Tze Yong dan mempertaruhkan barisan pemain-pemain simpanan, Malaysia tetap berhasil merekodkan kemenangan 5-0 ke atas Kazakhstan.

Dalam perlawanan yang berlangsung petang tadi, Aidil Sholeh selaku taruhan pertama Malaysia merekodkan kemenangan mudah ke atas Artur Niyazov dengan skor 21-11 dan 21-12.

Momentum kemenangan itu disambung pula oleh Lim Chong King dalam perlawanan kedua ketika menentang Khaitmurat Kulmatov yang berakhir dengan keputusan 21-11 dan 21-11.

Juara Terbuka Sweden 2022, Jacky Kok Jing Hong yang diturunkan pada perlawanan ketiga juga tidak kurang hebatnya membelasah pemain lawan, Makhsut Tajibullayev dengan skor 21-8 dan 21-4.

Di perlawanan keempat, giliran pasangan beregu, Man Wei Chong dan Tee Kai Wun pula menundukkan pihak lawan. Beregu Jangir Ibraev dan Ilya Lysenko terpaksa akur menerima kekalahan dengan keputusan 21-5 dan 21-5.

Pertarungan antara Malaysia dan Kazakhstan disudahi dengan gandingan Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin menumpaskan pasangan Andrey Shalagin dan Makhsut Tajibullayev dengan skor 21-8 dan 21-4.

Kini, Malaysia telah mengumpul dua kemenangan di peringkat Kumpulan B sekaligus melangkah ke peringkat separuh akhir serta menempah tiket ke saingan Piala Thomas 2022.

Featured Image: Badminton Asia

komen