Pelumba Malaysia Nazim Azman Beraksi Di Formula 3 Bersama Hitech GP
March 2, 2022 Hafizuddin Omar

Nazim Azman bakal mencipta nama selaku pelumba Malaysia pertama yang beraksi dalam saingan Formula 3 untuk musim 2022 setelah ditandatangani bersama Hitech GP.

Perkembangan tersebut dimaklumkan oleh laman sesawang rasmi, Kejuaraan FIA F3, semalam. Pelumba berusia 20 tahun ini menyertai pasukan tersebut bersama-sama Kaylen Fredick dan Isack Hadjar.

Untuk makluman semua, Nazim menjalani musim 2021 dengan bersaing dalam Kejuaraan Terbuka Euroformula dan berhasil muncul juara sebanyak sekali serta menaiki podium sebanyak tujuh kali sekaligus menamatkan saingan itu di tangga keempat secara keseluruhan.

Sebelum itu, Nazim beraksi dalam saingan British F3 dimana dia menamatkan saingan tersebut di tangga ketiga secara keseluruhan pada tahun 2020 sebelum beralih kepada saingan Euroformula.

Bermula esok, Nazim bersama-sama para pelumba lain akan menyertai sesi ujian pramusim Formula 3 di Litar Sakhir, Bahrain selama tiga hari. Perlumbaan pertama Formula 3 pula akan berlangsung di litar yang sama bermula 18 Mac kelak.

Sebagai tambahan, selain Bahrain, Kejuaraan FIA Formula 3 berlangsung sebanyak 9 perlumbaan secara keseluruhan melibatkan litar-litar di Itali, Sepanyol, Great Britain, Austria, Hungary, Belgium dan Belanda.

Komen