Artikel

All England 2022: Dikejutkan Beregu Indonesia, Yew Sin-Ee Yi Terus Kempunan Pentas Suku Akhir

Beregu bebas (independent) negara, Ong Yew Sin dan Teo Ee Yi terus kempunan untuk merasai aksi di pentas suku akhir Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England (All England) apabila disingkirkan secara mengejut di Pusingan 16, sebentar tadi. 

Lebih mengejutkan, Yew Sin-Ee Yi yang berada di kedudukan kesebelas dunia merangkap pilihan kelapan untuk menjuarai kejohanan ini dikejutkan oleh beregu Indonesia yang berada di ranking lebih rendah dari mereka, ranking ke-28 dunia, Muhammad Shohibul Fikri dan Bagas Maulana.

Perlawanan yang berlangsung di Gelanggang 1, Utilita Arena, Birmingham itu menyaksikan mereka tumpas dengan skor 22-24, 21-13 dan 17-21 dalam tempoh permainan yang menghampiri satu jam. 

Untuk makluman semua, ini merupakan pertemuan pertama melibatkan kedua-dua beregu dari Malaysia dan Indonesia ini di kejohanan antarabangsa.

Sebagai rekod, Yew Sin-Ee Yin telah menyertai enam edisi kejohanan All England sejak tahun 2017. Bagaimanapun, Pusingan 16 kekal menjadi peringkat tertinggi yang pernah mereka beraksi di saingan badminton tertua di dunia ini.

Sementara itu, Shohibul Fikri-Bagas Maulana akan berhadapan samada beregu Jepun, Takuro Hoki dan Yugo Kobayashi (ranking keempat) atau beregu England, Ben Lane dan Sean Vendy (ranking ke-18) di peringkat suku akhir kelak.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

komen