Artikel

All England 2022: Pearly-Thinaah Bangkit Di Set Kedua & Penentuan Untuk Mara Ke Suku Akhir

Wakil tunggal negara dalam kategori beregu wanita di Pusingan 16, Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England (All England) 2022, Pearly Tan dan Thinaah Muralitharan berhasil menempah tiket ke peringkat suku akhir.

Beregu yang menghuni ranking ke-15 itu berjaya melangkah ke peringkat tersebut dengan menumpaskan beregu Jepun, Rin Iwanaga dan Kie Nakanishi yang berada di kedudukan ke-25 dunia.

Bagaimanapun, kemaraan tersebut tidak diraih dengan mudah oleh pasangan yang berusia 22 dan 24 tahun masing-masing ini. Mereka terlebih dahulu tumpas di set pertama dengan skor 18-21.

Namun begitu, Pearly-Thinah bangkit untuk memenangi set kedua dengan skor 21-19 sekaligus mengheret Iwanaga-Nakanishi ke set penentuan sebelum memenanginya dengan skor 21-16. 

Untuk makluman semua, ini bukanlah pertemuan sulung melibatkan kedua-dua beregu ini. Mereka pernah berentap di kejohanan Antarabangsa Sydney 2019 dimana Pearly-Thinaah turut berjaya menewaskan mereka secara ‘straight set’ dengan skor 21-18 dan 21-16.

Sementara itu, Pearly-Thinaah bakal berhadapan samada beregu Korea, Jeong Na-eun dan Kim Hye-jeong (ranking ke-64) atau beregu Thailand, Supissara Paewsampran dan Puttita Supajirakul (ranking ke-17) di peringkat suku akhir yang dijadualkan berlangsung bermula malam esok.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

komen