Artikel

Ketiadaan Pemain Import Beri Ruang Pemain Tempatan Isi Bahagian Serangan UiTM FC

Penyerang UiTM FC, Muhamad Rafie Mat Yaacob menganggap ketiadaan pemain import dalam pasukan musim ini bakal memberi ruang terbaik untuknya memberi impak di bahagian depan dalam pentas Liga Premier.

Meskipun sedar cabaran yang lebih getir ditempuh UiTM tanpa kudrat pemain import, namun Rafie melihat situasi itu sebagai peluang yang besar untuknya bersama pemain lain lebih menyerlah.

Selaku penyerang, pemain berusia 24 tahun ini sedar kepentingan di bahagian depan pasukan dan bertekad ingin meledak seberapa banyak jaringan selepas tidak berjaya menghasilkan sebarang gol pada musim lalu.

“Memang agak mencabar juga apabila tiada pemain import pada tahun ini, sebab sebelum ini kita pun berharap dekat mereka untuk mantapkan pasukan.

“Tapi dalam masa sama, ini juga merupakan peluang yang lebih baik untuk pemain-pemain lain terutamanya mereka yang masih muda yang mahukan pengalaman bermain.

“Saya sendiri pun mahu cuba merebut peluang untuk menjaringkan gol sebab tahun lepas tak melakukan sebarang jaringan, jadi saya akan melakukan terbaik untuk bantu pasukan di bahagian depan”, jelasnya.

Menjelang pertembungan dengan Kuching City FC dalam aksi pusingan pertama Piala FA malam ini, Rafie percaya UiTM di landasan yang baik untuk cuba memenangi perlawanan itu selepas berdepan penundaan sebelum ini susulan kes COVID-19 membabitkan skuad lawan.

Meskipun Kuching City masih belum berdepan sebarang perlawanan kompetitif, dia tidak menganggap itu sebagai bonus kepada UiTM melihat kepada pengalaman skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim itu yang pastinya akan memberi laluan sukar kepada mereka pada malam ini.

“Betul, kita memang tidak akan ambil mudah walaupun UiTM dah berdepan dua perlawanan sebelum ini, tetapi mereka tidak kurang hebatnya.

“Sebab kalau kita tengok dalam aksi persahabatan mereka sebelum ini, mereka memang pasukan bagus jadi untuk UiTM, kami akan cuba memperbetulkan apa yang patut dan buat lebih baik daripada aksi sebelum ini”, katanya.

Tiga perlawanan tertunda pusingan pertama Piala FA 2022 akan berlangsung pada malam ini membabitkan Melaka United FC menentang PIB FC, Kuching City FC akan berdepan UiTM FC manakala Perak FC menerima kunjungan skuad Kijang Rangers FC.

Featured Image: UiTM FC

komen