Artikel

Terbuka Thailand: Hampir 15 Bulan Pearly-Thinaah Kemarau Kemaraan Ke Pentas Final

Hampir 15 bulan lamanya beregu wanita No.1 negara, Pearly Tan dan Thinaah Muralitharan kemarau kemaraan ke sebarang pentas akhir kejohanan badminton yang disertainya.

Terbaru, kemarau itu berterusan buat pasangan yang menghuni ranking kesepuluh dunia ini apabila tumpas kepada beregu Jepun, Nami Matsuyama dan Chiharu Shida di peringkat separuh akhir saingan Terbuka Thailand, sebentar tadi.

Dalam perlawanan tersebut, Pearly-Thinaah tumpas di tangan beregu yang menduduki ranking ketujuh dunia itu secara “straight set” dengan skor 17-21 dan 17-21 dalam tempoh 42 minit permainan.

Sebagai rekod, ini merupakan kali kelima Pearly-Thinah beraksi menentang Nami-Shida di pentas antarabangsa. Pada masa yang sama, ini juga merupakan kekalahan kelima yang terpaksa ditanggung oleh Pearly-Thinaah.

Sementara itu, Nami-Shida yang berhasil mendapatkan tiket ke final akan berhadapan dengan beregu senegaranya, Mayu Matsumoto dan Wakana Nagahara untuk merebut kejuaraan di kejohanan berstatus Jelajah Dunia Super 500 BWF ini.

Untuk makluman semua, kali terakhir Pearly-Thinaah menikmati pentas final adalah ketika turun beraksi di kejohanan Terbuka Swiss 2021 – Jelajah Dunia Super 300 BWF – yang berlangsung pada 7 Mac pada tahun itu.

Featured Image: Badminton Association of Thailand

komen