Artikel

Hoki Piala Asia: Malaysia Mula Langkah Kanan, Belasah Oman 7-0

Skuad hoki lelaki kebangsaan memulakan kempen Hoki Piala Asia 2022 dengan langkah kanan apabila membantai Oman dengan keputusan 7-0 dalam perlawanan pertama Kumpulan B, tengah hari tadi.

Skuad berjulukan Speedy Tigers bimbingan Arul Selvaraj ini berhasil meledak empat gol pada babak pertama sebelum menambah tiga jaringan lagi pada babak kedua.

Tiga daripada jaringan itu dicetak oleh Muhammad Razie Abdul Rahim (minit ke-5, ke-12 dan ke-18) manakala baki empatnya lagi hasil sumbangan Faizal Saari, Shahril Saabah, Faiz Helmi Jali dan Mohamad Ashran Hamsani pada minit ke-22, ke-33, ke-39 dan ke-47 masing-masing.

Kemenangan yang diraih hari ini membolehkan Malaysia memungut tiga mata pertama dalam saingan Kumpulan B yang turut disertai oleh Republik Korea dan Bangladesh.

Untuk pengetahuan semua, kejohanan ini juga berperanan sebagai kelayakan ke saingan Hoki Piala Dunia 2023 yang akan berlangsung di India.

Tiket kemaraan ke saingan tersebut hanya diberikan kepada juara, naib juara dan tempat ketiga daripada kejohanan Hoki Piala Asia 2022 yang sedang berlangsung di Jakarta, Indonesia, pada ketika ini.

Sementara itu, Malaysia akan turun menentang Republik Korea bagi perlawanan kedua peringkat Kumpulan B. Perlawanan ini dijadualkan berlangsung pada jam 3 petang waktu Malaysia, esok.

Featured Image: Malaysian Hockey Confederation

komen