Indonesia Masters: Gandingan Baharu Hon Jian-Yen Wei Mara Ke ‘Main Draw’ Jumpa Pasangan No.15 Dunia
June 7, 2022 Hafizuddin Omar

Beregu campuran yang baharu digandingkan, Choong Hon Jian dan Peck Yen Wei berhasil melepasi ujian pusingan kelayakan sekaligus mara ke babak undian utama (main draw) saingan Indonesia Masters 2022 – saingan Jelajah Dunia Super 500 BWF.

Pasangan ini melepasi ujian tersebut dengan menumpaskan pasangan Perancis yang menghuni ranking ke-62 dunia, Wiliam Villeger dan Anne Tran secara “straight set” di Pusingan Kelayakan 1, sebentar tadi. 

Dalam perlawanan tersebut, Hon Jian-Yen Wei merekodkan kemenangan dengan skor 22-20 dan 21-18 dalam tempoh masa 41 minit bertempat di Istana Olahraga Gelora Bung Karno (Istora), Jakarta.

Sementara itu, kemenangan ini membolehkan mereka ke Pusingan 32 dalam kelompok undian utama dan menanti mereka di peringkat tersebut adalah pasangan Denmark yang menduduki ranking ke-15 dunia, Mathias Christiansen dan Alexandra Bøje.

Sebagai tambahan, sebelum ini, Hon Jian beraksi dalam ketagori beregu campuran bergandingan bersama Yap Cheng Wen, Goh Pei Kee dan Toh Ee Wei. Manakala, Yen Wei pula bergandingan bersama Chen Tang Jie serta pernah mencapai ranking tertinggi, ke-27 dunia. 

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

Komen