MFL Lancar ‘Fantasy Football’ Tersendiri – Bergson & Ifedayo Pemain Paling Mahal
June 8, 2022 Hafizuddin Omar

Pengelola saingan liga tempatan, Malaysian Football League (MFL) melancarkan permainan “fantasy football” yang tersendiri hasil kerjasamanya dengan Genius Sports, pada hari ini.

Dengan pengumuman ini, para peminat bola sepak tempatan boleh bermain permainan seakan-akan “Fantasy Premier League” versi Liga Malaysia di laman sesawang Liga M Fantasy.

Terdapat dua permainan yang ditawarkan di laman ini. Pertamanya, “Liga M Fantasy Classic” – permainan bola sepak fantasi klasik untuk peminat mengumpulkan barisan 11 pemain tanpa had yang dipilih daripada setiap pasukan, dalam bajet tertentu.

Keduanya, “Liga M Fantasy Gameday” – permainan bola sepak fantasi yang membolehkan peminat memilih tujuh pemain tanpa sebarang sekatan bajet belanjawan, memberikan mereka fleksibiliti untuk menguji pengetahuan pemain berprestasi terbaik liga setiap minggu.

Bagaimanapun, penawaran permainan yang kedua ini belum tersedia lagi buat para peminat dan ianya akan dilancarkan tidak lama lagi.

Sementara itu, berdasarkan tinjauan, penyerang Johor Darul Ta’zim (JDT), Bergson da Silva dan Melaka United, Ifedayo Olusegun menjadi pemain paling mahal yang ditawarkan dalam permainan fantasi ini. Kedua-dua pemain diletakkan tanda harga bernilai RM9 juta.

Ianya diikuti dengan duo penyerang Terengganu FC, Tchetche Kipre (RM8 juta) dan Kpah Sherman (RM7.5 juta) serta seorang lagi penyerang JDT, Fernando Forestieri (RM7.5 juta). Manakala pemain tempatan paling mahal pula jatuh kepada penyerang lincah Terengganu FC, Faisal Halim (RM6.5 juta).

 

Komen