Artikel

Terbuka Indonesia: Sze Fei-Izzuddin Tersingkir Awal, Dikalahkan Beregu Tuan Rumah

Pasangan beregu lelaki No.3 negara, Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin terpaksa pulang awal daripada saingan Terbuka Indonesia 2022 – Jelajah Dunia Super 1000 BWF.

Ini berikutan Sze Fei-Izzuddin yang berada di ranking ke-12 dunia terpaksa akur tumpas di tangan pasangan tuan rumah, Fajar Alfian dan Muhammad Rian Ardianto di Pusingan 32 yang berlangsung di Istora Senayan, sebentar tadi.

Dalam perlawanan tersebut, Sze Fei-Izzuddin tumpas kepada ranking beregu yang menghuni ranking keenam dunia itu secara “straight set” dengan dengan keputusan 19-21 dan 14-21 dalam tempoh masa menghampiri 40 minit permainan.

Untuk makluman semua, kekalahan kali ini menjadikan mereka tumpas di tangan Fajar-Ardianto buat kali kelima daripada enam pertemuan secara keseluruhan di pentas antarabangsa.

Sebagai rekod, kali terakhir mereka berentap sesama sendiri adalah di pentas akhir Terbuka Swiss 2022 yang menyaksikan Sze Fei-Izzuddin tumpas sekaligus terlepas gelaran juara bagi saingan Jelajah Dunia Super 300 BWF tersebut.

Sementara itu, Fajar-Alfian bakal bertemu samada beregu senegaranya, Muhammad Shohibul Fikri-Bagas Maulana (ranking ke-20) atau beregu Scotland, Alexander Dunn-Adam Hall (ranking ke-30) di Pusingan 16 kelak.

Featured Image: Swiss Open

komen