Artikel

Terbuka Malaysia: Beregu Korea Ranking 99 Dunia Kekang Soon Huat-Shevon Ke Suku Akhir

Beregu campuran bebas (independent) negara, Goh Soon Huat dan Shevon Jemie Lai kempunan untuk meneruskan kemaraan ke peringkat suku akhir dalan saingan Terbuka Malaysia 2022.

Ianya berikutan pasangan yang menghuni ranking ke-14 dunia ini dikejutkan oleh wakil Korea yang menduduki tangga ke-99 dunia, Kim Won-ho dan Jeong Na-eun di peringkat Pusingan 16, sebentar tadi.

Dalam perlawanan yang berlangsung di Gelanggang 1, Axiata Arena terbabit, Soon Huat-Shevon terlebih dahulu memenangi set pertama dengan skor 21-10.

Bagaimanapun, gandingan Kim-Jeong berhasil bangkit pada set kedua meraih kemenangan dengan skor 21-18 sebelum menamatkan pertarungan ini di set ketiga dengan skor 21-17.

Untuk makluman semua, pertarungan sulung melibatkan kedua-dua beregu ini di pentas antarabangsa berlangsung dalam tempoh yang menghampiri satu jam permainan.

Sementara itu, Kim-Jeong yang menempah tiket ke peringkat suku akhir akan berhadapan samada beregu China, Wang Yi Lyu dan Huang Dong Ping atau beregu Indonesia, Rehan Naufal dan Lisa Ayu bagi merebut tiket ke peringkat separuh akhir.

Featured Image: Victor Facebook

komen