Artikel

Malaysia Masters: Anna-Mei Xing Balas Dendam Kekalahan Di Tangan Beregu No.6 Dunia Minggu Lalu

Beregu wanita negara, Anna Cheong dan Teoh Mei Xing berhasil membalas dendam terhadap kekalahan di tangan pasangan No.6 dunia, Mayu Matsumoto dan Wakana Nagahara.

Dalam saingan Terbuka Malaysia pada minggu lalu, Anna-Mei Xing yang menghuni ranking ke-37 dunia disingkirkan oleh pasangan yang sama pada peringkat suku akhir.

Namun pertemuan semula yang berlangsung di peringkat Pusingan 16 dalam saingan Malaysia Masters pada hari ini, skrip yang berlainan dicipta oleh gandingan Anna-Mei Xing.

Dalam perlawanan tersebut, Anna-Mei Xing berjaya merekodkan kemenangan secara “straight set” dengan skor yang berkesudahan 21-11 dan 21-15 dalam tempoh masa 38 minit permainan.

Keputusan ini sekaligus menyingkirkan Matsumoto-Nagahara daripada saingan berstatus Jelajah Dunia Super 500 BWF ini. Sementara itu, Anna-Mei Xing pula mengesahkan tempat ke saingan peringkat suku akhir.

Menanti mereka di peringkat tersebut pada hari esok, Anna-Mei Xing akan berhadapan samada beregu Korea, Jeong Na-eun dan Kim Hye-jeong atau beregu Indonesia, Febby Gani dan Ribka Sugiarto.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

komen