Artikel

Liga Simpanan B-23: Tiga Pemain Lebih Umur Termasuk Dua Pemain Import Dibenarkan Atas Padang

Pengelola liga tempatan, Malaysian Football League (MFL) mengumumkan penstrukturan baharu dengan meningkatkan penyertaan saingan Liga Super kepada 18 pasukan serta menubuhkan Liga Simpanan untuk disertai semua pasukan pemain bawah 23 tahun (B-23).

Bercakap mengenai Liga Simpanan, ianya ditubuhkan bagi menjadi pentas kepada pembangunan pemain B-23 untuk memastikan jaminan minit permainan berdasarkan kajian MFL dimana pemain-pemain muda tidak mendapat minit bersama pasukan utama.

Dalam taklimat yang disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MFL pada hari ini, walaupun saingan ini ditubuhkan untuk pemain B-23, pihak penganjur tetap membenarkan seramai lima pemain lebih umur disenaraikan bersama skuad ini.

Bagaimanapun, hanya tiga pemain termasuk maksimum dua pemain import boleh beraksi di atas padang pada satu-satu masa. Peraturan ini dibuat bagi menjamin minit permainan buat sekurang-kurangnya lapan pemain tempatan B-23 pada setiap masa.

MFL menjelaskan kebenaran slot pemain lebih umur dan kelibat pemain import ini dibuat bagi meningkatkan penanda aras liga serta menjadi ‘kancah’ buat pemain B-23 menyesuaikan diri dan merapatkan jurang dengan saingan Liga Super. 

Selain itu, penubuhan Liga Simpanan ini juga membuka peluang kepada pasukan-pasukan Liga Super untuk menggunakan saingan ini sebagai platform pemulihan pemain senior atau memastikan pemain pasukan utama diberi peluang untuk pengekalan prestasi. 

Featured Image: MFL

komen