Ketua Jurulatih Interim Sri Pahang, Dollah Salleh Bergelar Dato’
August 1, 2022 Hafizuddin Omar

Ketua jurulatih sementara Sri Pahang FC merangkap bekas penyerang skuad Harimau Malaya, Dollah Salleh kini bergelar Dato’.

Dollah yang kembali dilantik untuk mengemudi skuad Tok Gajah  sekitar dua minggu lalu mendapat gelaran berkenaan setelah dikurniakan Darjah Kebesaran Mahkota Pahang Yang Amat Mulia Darjah Indera Mahkota Pahang (D.I.M.P).

Darjah kebesaran itu diterima beliau pada majlis istiadat yang berlangsung di Istana Abu Bakar, Pekan bersempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-63 Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, pagi tadi.

Untuk makluman semua, Dollah merupakan pemain skuad kebangsaaan Malaysia sekitar era 1980-an hingga 1990-an. Selain itu, beliau turut pernah menjadi ketua jurulatih skuad senior yang membawa Harimau Malaya muncul naib juara Piala AFF 2014.

Selain itu, ketua jurulatih Penang FC, Zainal Abidin Hassan turut dikurniakan darjah kebesaran yang sama. Zainal yang juga merupakan bekas skuad Harimau Malaya merupakan salah seorang daripada tujuh legenda bola sepak negara yang tersenarai dalam Kelab Abad FIFA atau FIFA Century Club (pemain yang mencatatkan lebih 100 penampilan antarabangsa).

Tidak dilupakan, dua orang lagi bekas pemain kebangsaan, Ahmad Yusof (kapten Malaysia ketika meraih pingat emas Sukan SEA 1989) dan Yunus Alif (pemain skuad kebangsaan era 1970-an hingga 1980-an) turut menerima gelaran yang sama oleh Al-Sultan Abdullah.

Featured Image: Sri Pahang FC

Komen