Artikel

Sukan Komanwel: Aaron-Wooi Yik Tundukkan Beregu No.1 India Kali Kelima Berturut-Turut

Beregu No.1 India, Satwiksairaj Rankireddy dan Chirag Shetty terpaksa akur tumpas buat kali kelima berturut-turut di tangan Aaron Chia dan Soh Wooi Yik.

Pasangan yang menghuni ranking ketujuh dunia itu mengalami kekalahan terbarunya di tangan beregu utama Malaysia dalam perlawanan pertama peringkat akhir acara badminton berpasukan Sukan Komanwel Birmingham 2022, sebentar tadi.

Dalam pertarungan tersebut, gandingan Satwiksairaj-Chirag terpaksa akur tumpas secara “straight set” dengan skor 21-18 dan 21-15.

Kemenangan diraih Aaron-Wooi Yik ini membolehkan Malaysia mendahului 1-0 ke atas India dalam perlawanan yang merebut kilauan pingat emas ini. 

Sebagai rekod, empat pertemuan lalu yang menyaksikan Satwiksairaj-Chirag tumpas kepada Aaron-Wooi Yik berlangsung di Kejohanan Badminton Asia 2022, Terbuka Perancis 2021, Terbuka Thailand 2021 dan Terbuka India Antarabangsa 2017.

Seterusnya, perlawanan kedua melibatkan pertembungan antara perseorangan wanita daripada pasukan masing-masing.

Malaysia mempertaruhkan pemain yang berada di ranking ke-60 dunia, Goh Jin Wei manakala India pula meletakkan perseorangan No.7 dunia, Pusarla Venkata Sindhu.

Featured Image: Badminton Association of Thailand

komen