Sukan Komanwel: Juara Dunia, Pusarla Berhempas-Pulas Atasi Goh Jin Wei
August 3, 2022 Hafizuddin Omar

Pertarungan kedua bagi perlawanan akhir acara badminton berpasukan di temasya Sukan Komanwel Birmingham 2022 antara India dan Malaysia menemukan Pusarla Venkata Sindhu dan Goh Jin Wei.

Pusarla yang menghuni ranking ketujuh dunia merangkap juara dunia 2019 menepati ramalan mencetak kemenangan dalam perlawanan ini namun ianya tidak datang dengan mudah.

Pemain berusia 27 tahun ini terpaksa berhempas-pulas mengerahkan kudratnya sebelum berhasil merekodkan kemenangan secara “straight set” 22-20 dan 21-17 ke atas Jin Wei yang berada di ranking ke-60 dunia.

Untuk rekod, kemenangan yang diraih pada hari ini menjadikan Pusarla melebarkan rekod kemenangan ke atas Jin Wei kepada tiga kemenangan berturut-turut di pentas antarabangsa.

Sebelum ini, Pusarla telah berhasil menewaskan Jin Wei sebanyak dua kali di kejohanan Piala Sudirman 2019 dan saingan Indonesia Masters 2018.

Pada masa yang sama, kemenangan ini membolehkan pasukan India menyamakan kedudukan 1-1 dengan Malaysia dalam acara perebutan kilauan pingat emas Sukan Komanwel ini.

Bagi perlawanan seterusnya yang melibatkan pertemuan perseorangan lelaki, Ng Tze Yong yang mewakili Malaysia akan turun menentang taruhan India, Srikanth Kidambi.

Featured Image: Badminton Association of Thailand 

Komen