Artikel

Kejohanan Dunia BWF: Axelsen Rekod Tanpa Kalah Kepada 16 Perlawanan, Liew Daren Kandas Di Pusingan 64

Perseorangan lelaki No.1 dunia, Viktor Axelsen melebarkan rekod tanpa kalahnya menjadi 16 perlawanan berturut-turut dalam perlawanan pertamanya di Kejohanan Dunia BWF 2022.

Pemain Denmark ini belum merekodkan sebarang kekalahan bermula saingan Indonesia Masters, Terbuka Indonesia dan Terbuka Malaysia turut berentap menentang pemain senior negara, Liew Daren yang ranking ke-29 dunia pada pusingan 64, hari ini. 

Dan ianya bukanlah menjadi cabaran yang besar buat Axelsen apabila dia menetapi ramalan berhasil meraih kemenangan secara “straight set” dengan skor 21-16 dan 21-12 dalam tempoh 42 minit permainan.

Sebagai rekod, ini merupakan pertemuan ketujuh melibatkan Daren dan Axelsen di kesemua kejohanan antarabangsa. Dan ini menjadi kekalahan keenam buat Daren di tangan Axelsen.

Untuk makluman, Daren pernah meraih satu kemenangan ke atas Axelsen dan ianya berlaku sekitar sedekad yang lalu ketika beraksi di kejohanan Terbuka Perancis 2012. Dalam perlawanan tersebut, Daren menang secara “straight set” dengan skor 21-18 dan 21-17.

Sementara itu, Axelsen yang meraih kemenangan pada hari ini akan mara ke Pusingan 32. Di peringkat ini, dia akan bertemu samada pemain Belanda, Mark Caljouw atau pemain Singapura, Jason Teh Jia Heng untuk merebut tempat ke Pusingan 16.

komen