Artikel

Terbuka Vietnam: Jun Hao Dapat ‘Bye’ Namun Mungkin Bertemu June Wei Di Pusingan 32

Kejohanan Terbuka Vietnam 2022 menyaksikan beberapa perseorangan lelaki negara yang menyertai saingan berstatus Jelajah BWF Super 100 ini telah mengetahui lawan masing-masing.

Menerusi hasil undian yang dikeluarkan semalam, dua orang pemain negara mendapat “bye” di Pusingan 64 sekaligus membolehkan mereka mara secara automatik di Pusingan 32.

Salah seorangnya adalah pemain di bawah naungan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) iaitu Leong Jun Hao. Bagaimanapun, di Pusingan 32 kelak, dia berkemungkinan besar akan bertemu rakan senegara iaitu Cheam June Wei yang merupakan pemain bebas (independent).

June Wei yang berada di ranking ke-66 dunia diundi bertemu pemain India yang menghuni ranking ke-245 dunia, Abhyansh Singh di Pusingan 64.

Sementara itu, seorang lagi pemain negara yang mendapat “bye” adalah perseorangan bebas, Soong Joo Ven merangkap pilihan ketujuh untuk menjuarai kejohanan ini.

Sedikit malang buat dua pemain muda negara, Lim Chong King dan Ong Ken Yon apabila hasil undian itu menemukan mereka seawal Pusingan 64. 

Beberapa lagi pemain negara yang bermula di Pusingan 64 ialah Jacky Kok Jing Hong (Shankar Iyer, India), Aidil Sholeh (Le Duc Phat, Vietnam), Shahyar Shaqeem (Chia Hao Lee, Taiwan) dan Lee Shun Yang.

Untuk makluman semua, kejohanan ini akan berlangsung bermula 27 September dan berakhir pada 2 Oktober.

Featured Image: Badminton Association of Thailand

komen