Artikel

Terbuka Denmark: Soon Huat-Shevon ‘Pecah Telur’ Bertemu Yuta-Arisa, Berjaya Mara Ke Separuh Akhir

Gandingan campuran bebas (independent) negara, Goh Soon Huat dan Shevon Jemie Lai belum pernah merekodkan sebarang kemenangan ke atas pasangan Jepun, Yuta Watanabe dan Arisa Higashino dalam karier mereka.

Bagaimanapun, perkara tersebut berubah pada malam ini apabila Soon Huat-Shevon yang menghuni ranking ke-13 dunia berjaya ‘memecahkan telur’ tersebut dengan merekodkan kemenangan sulung ketika bertemu di peringkat suku akhir Terbuka Denmark, hari ini.

Lebih menarik, Soon Huat-Shevon berhasil merekodkan kemenangan secara “straight set” dalam pertarungan tersebut yang menyaksikan ianya berkesudahan dengan skor 21-18 dan 21-14 dalam tempoh 34 minirt permainan.

Untuk pengetahuan semua, ini merupakan pertemuan kelima melibatkan kedua-dua pasangan di pentas antarabangsa.

Keputusan itu sekaligus menyingkirkan naib juara Kejohanan Dunia BWF dan pemenangan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England ini daripada saingan berstatus Jelajah Dunia Super 750 BWF ini.

Manakala Soon Huat-Shevon pula dapat meraih tiket ke peringkat separuh akhir.

Sementara itu, di peringkat tersebut, mereka akan menantikan cabaran seterusnya samada daripada beregu Perancis, Thom Gicquel-Delphine Delrue atau beregu No.3 dunia, Zheng Si Wei dan Huang Ya Qiong merangkap juara Kejohanan Dunia BWF 2022.

Featured Image: Victor Facebook

komen