Piala Malaysia: Selangor Mara Ke Final Bertemu JDT
November 21, 2022 Hafizuddin Omar

Selangor FC kendalian Tan Cheng Hoe berhasil menempah tiket ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2022 selepas menumpaskan Terengganu FC di peringkat separuh akhir.

Aksi timbal balik yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SMAZA), sebentar tadi menyaksikan Selangor tumpas 0-1 kepada Terengganu hasil jaringan Tchetche Kipre pada babak pertama.

Bagaimanapun, skuad berjulukan Gergasi Merah ini tetap mara hasil daripada kemenangan 3-2 secara agregat ke atas skuad berpangkalan di pantai timur itu.

Keputusan itu disumbangkan menerusi kemenangan 3-1 yang diraih pada aksi pertama separuh akhir yang berlangsung di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada Rabu lalu.

Sebagai rekod, ini merupakan kemaraan Selangor yang pertama selepas tujuh tahun ke pentas akhir Piala Malaysia. Kali terakhir mereka merekodkan kemaraan ke perlawanan akhir Piala Malaysia adalah pada tahun 2016 yang lalu.

Sementara itu, di pentas akhir kelak, Selangor akan berentap dengan juara Liga Super dan Piala FA musim ini, Johor Darul Ta’zim (JDT) bagi merebut gelaran juara bagi musim ini.

Pertemuan itu akan berlangsung pada 26 November (Sabtu) bertempat di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ).

Featured Image: Malaysian Football League

Komen