Terbuka India: Sze Fei-Izzuddin Ulang Skrip Kandas Di Pusingan 32
January 17, 2023 Hafizuddin Omar

Beregu lelaki No.3 tanah air, Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin terkandas lagi di peringkat Pusingan 32 dalam kejohanan yang disertai pada tahun ini.

Ketika beraksi di kejohanan Terbuka Malaysia pada minggu lalu, gandingan Sze Fei-Izzuddin terkandas di Pusingan 32 apabila tumpas kepada beregu China, Liang Wei Keng dan Wang Chang.

Skrip yang sama nampaknya berulang di kejohanan Terbuka India yang disertai mereka pada minggu ini.

Skrip tersebut berulang dengan pasangan yang menghuni ranking ke-10 dunia ini merekodkan kekalahan di tangan beregu China, Ren Xiang Yu dan Tan Qiang ketika turun beraksi di peringkat Pusingan 32, sebentar tadi.

Dalam perlawanan tersebut, Sze Fei-Izzuddin tumpas kepada penghuni ranking ke-27 itu secara “straight set” dengan skor 21-19 dan 21-17 dalam tempoh masa 43 minit permainan yang berlangsung di Gelanggang 2.

Sebagai rekod, ini merupakan pertemuan kedua melibatkan Sze Fei-Izzuddin dan Xiang Yu-Qiang di pentas antarabangsa.

Pertemuan julung kali melibatkan kedua-dua gandingan ini mengambil tempatnya pada tahun lalu di Kejohanan Badminton Asia.

Dalam perlawanan tersebut, ianya dimenangi oleh Sze Fei-Izzuddin secara “straight set” dengan skor 21-19 dan 21-14. 

Pada masa yang sama, kekalahan dialami Sze Fei-Izzuddin pada hari ini menjadikan rekod pertemuan melibatkan kedua-dua gandingan ini di pentas antarabangsa seimbang dengan satu kemenangan dan satu kekalahan masing-masing.

Sementara itu, Xiang Yu-Qiang yang mencetak kemenangan sekaligus meneruskan kemaraan ke Pusingan 16 akan berhadapan samada bekas beregu No.1 dunia dari Indonesia, Marcus Fernaldi Gideon dan Kevin Sanjaya Sukamuljo atau beregu muda Indonesia, Leo Carnando dan Daniel Marthin.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

Komen