Artikel

Thailand Masters: Juara Edisi 2020 Kekang Tze Yong Ke Separuh Akhir

Perseorangan lelaki No.2 tanah air, Ng Tze Yong masih tidak dapat melakar kemaraan ke sulung ke peringkat separuh akhir dalam siri kejohanan Jelajah Dunia BWF pada tahun ini.

Kemaraan tersebut gagal dijelmakan Tze Yong ketika beraksi pada peringkat suku akhir di kejohanan Princess Sirivannavari Thailand Masters, hari ini. 

Ianya berikutan juara kejohanan terbabit edisi 2020 dari Hong Kong, Ng Ka Long Angus berhasil merekodkan kemenangan ke atas Tze Yong sekaligus menyaksikan pemain berusia 22 tahun tersebut terkandas di peringkat suku akhir.

Dalam pertarungan tersebut, Tze Yong yang berada di ranking ke-29 dunia tumpas secara “straight set” dengan skor 21-14 dan 22-20 dalam tempoh 43 minit permainan.

Untuk makluman semua, ini merupakan pertemuan kedua melibatkan Tze Yong dan Ng Ka Long Angus di kejohanan antarabangsa. 

Kemenangan yang dilakar oleh pemain yang berada di ranking ke-18 dunia tersebut pada hari ini membolehkannya mengimbangi rekod pertembungan antaranya dengan Tze Yong.

Sebagai rekod, pertemuan sulung melibatkan kedua-dua pemain ini pada tahun lalu di Terbuka Singapura berpihak kepada Tze Yong dengan keputusan 21-16 dan 21-17.

Sebagai tambahan, pencapaian Tze Yong dalam tiga kejohanan Jelajah Dunia BWF yang disertainya sejak Januari lalu adalah Pusingan 16 (Terbuka Malaysia), Pusingan 32 (Terbuka India) dan Pusingan 16 (Indonesia Masters).

Sementara itu, Ng Ka Long Angus yang meraih kemenangan meneruskan kemaraan ke peringkat separuh akhir kejohanan Jelajah Dunia BWF Super 300 ini. 

Menantinya di peringkat terbabit samada pemain China, Li Shi Feng (ranking ke-16) atau pemain India, B. Sai Praneeth (ranking ke-39).

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

komen