Cristiano Ronaldo Cipta Rekod Dunia – Miliki Penampilan Antarabangsa Terbanyak
March 24, 2023 Hafizuddin Omar

Penyerang veteran Portugal, Cristiano Ronaldo mencipta rekod dunia baharu dalam kancah bola sepak ketika turun menentang Liechtenstein dalam Kelayakan Euro 2024.

Pemain berusia 38 tahun itu mencipta rekod sebagai pemain lelaki dengan penampilan antarabangsa terbanyak setelah tampil buat kali ke-197 bersama skuad kebangsaannya pada awal pagi tadi waktu Malaysia.

Penampilan Ronaldo yang turun sebagai kapten dan bermula dari kesebelasan utama dalam perlawanan tersebut membolehkannya mengatasi rekod 196 penampilan yang dikongsinya bersama penyerang Kuwait, Bader Al Mutawa sebelum ini.

Penampilan Ronaldo pada kali ini turut diserikan dengan sumbangan dua gol olehnya pada minit ke-51 (penalti) dan ke-63 sekaligus membantu skuad berjulukan Selecao das Quinas meraih kemenangan 4-0.

Dua jaringan terbabit telah menjadikannya mengumpul 120 gol secara keseluruhan buat Portugal dan mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai penjaring terbanyak antarabangsa buat masa ini.

Selain itu, ini juga merupakan penampilan sulung Ronaldo bersama Portugal di bawah kendalian ketua jurulatih baharu, Roberto Martinez.

Sebagai rekod, Cristiano tampil buat pertama kali dalam skuad kebangsaan Portugal pada tahun 2003 ketika bertemu Kazakhstan di bawah bimbingan ketua jurulatih, Luis Felipe Scolari.

https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1638991133136273408?s=20

Featured Image: Selecoes de Portugal

Komen