Artikel

Piala Sudirman: Jin Wei Cipta Kejutan Ke Atas Bekas Juara Dunia – P.V. Sindhu

Perseorangan wanita negara, Goh Jin Wei belum pernah mencatatkan sebarang kemenangan apabila bertemu bekas juara Kejohanan Dunia BWF dari India, P.V. Sindhu dalam kariernya.

Namun begitu, catatan tersebut berubah pada hari ini apabila Jin Wei yang turun mewakili pasukan Malaysia pada pertarungan ketiga berhadapan India peringkat Kumpulan C dalam saingan Piala Sudirman melakar kejutan dengan mencatatkan ke atas pemain berusia 27 tahun terbabit.

Dalam pertarungan tersebut, Jin Wei menjelmakan kemenangan setelah mengharungi tiga set permainan yang memakan masa sekitar satu jam sebelum mengakhirinya dengan skor 14-21, 21-10 dan 22-20 bertempat di Pusat Sukan Olimpik Suzhou.

Kemenangan itu menjadikan Malaysia mendahului India dengan kedudukan 3-0 sekaligus mengesahkan kemenangan serta kemaraan skuad negara ke peringkat suku akhir dalam edisi kali ini.

Terdahulu, wakil pertama negara, Goh Soon Huat dan Shevon Jemie Lai memberikan mata pertama buat skuad negara sebelum rentetan itu diteruskan oleh jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia dalam pertarungan kedua.

Sebagai rekod, Jin Wei sudah pernah bertemu P.V. Sindhu sebanyak empat kali sebelum ini dalam saingan Indonesia Masters 2018, Piala Sudirman 2019 serta dalam acara individu dan berpasukan di temasya Sukan Komanwel 2022.

Kesemuanya berakhir dengan kekalahan.

Featured Image: Badminton Association of Malaysia

komen