Artikel

Undian Kelayakan Piala Asia B-23 2024 Berlangsung 25 Mei – Malaysia Dalam Balang 2

Lawan bagi skuad kebangsaan bawah 23 tahun (B-23) bimbingan E. Elavarasan dalam Kelayakan Piala Asia B-23 2024 Qatar akan diketahui setelah berlangsungnya majlis undian rasmi di AFC House, Kuala Lumpur pada 25 Mei (Khamis) nanti.

Menurut penganjur, sebanyak 43 pasukan beminat untuk beraksi dalam saingan kelayakan bagi edisi keenam kejohanan ini yang akan bermula dari 4 hingga 12 September kelak.

Menjelang majlis undian terbabit, skuad berjulukan Harimau Muda diletakkan dalam Balang 2 bersama-sama Iran, Myanmar, Kemboja, Syria, India dan Singapura.

Balang 1 terdiri daripada Jepun, Australia, Iraq, Turkmenistan dan Emiriah Arab Bersatu. Manakala Balang 3 pula merangkumi Kyrgyzstan, Palestin, Yaman, Timor-Leste, Chinese Taipei, Lubnan, Laos, Bangladesh, Hong Kong, China, Maldives dan Oman.

Akhir sekali Balang 4 diisi oleh Mongolia, Filipina, Afghanistan, Brunei Darussalam, DPR Korea, Guam, Macau, Pakistan dan Qatar.

Sementara itu, 11 buah pasukan iaitu Bahrain, China, Indonesia, Jordan, Republik Korea, Kuwait, Arab Saudi, Tajikistan, Thailand, Uzbekistan dan vietnam yang bakal menjadi hos pula diletakkan berasingan dalam satu balang iaitu Balang Hos.

Dalam majlis undian yang akan bermula jam 3 petang itu nanti dan distrimkan langsung menerusi Youtube, 11 buah pasukan daripada Balang Hos akan dicabut undi terlebih dahulu sebelum diikuti oleh pasukan daripada balang-balang lain.

Untuk makluman, 10 daripada 11 kumpulan di pusingan kelayakan ini akan terdiri daripada empat buah pasukan manakala sebuah pasukan lagi hanya akan diisi dengan tiga buah pasukan sahaja.

Juara bagi setiap kumpulan serta empat naib juara terbaik merentasi 11 kumpulan tersebut akan menyertai hos, Qatar ke pusingan akhir Piala Asia B-23 yang akan berlangsung bermula pertengahan April hingga awal Mei tahun hadapan.

Sebagai tambahan, saingan Piala Asia B-23 kali ini menjadi lebih istimewa kerana turut berperanan sebagai kelayakan ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024.

komen