Pemenang Emas Komanwel Akhiri Perjalanan Jun Hao Di Terbuka Thailand
June 2, 2023 Hafizuddin Omar

Perjalanan perseorangan badminton lelaki negara, Leong Jun Hao dalam saingan Terbuka Thailand 2023 menemui titik noktah setelah tumpas kepada pemenang pingat emas Sukan Komanwel 2022, Lakshya Sen.

Pemain yang bakal menjengah usia 24 tahun terbabit tumpas kepada wakil India tersebut di peringkat suku akhir yang berlangsung sebentar tadi sekaligus menafikan kemaraannya ke peringkat separuh akhir saingan Jelajah Dunia BWF bertaraf Super 500 tersebut.

Dalam pertarungan yang berlangsung di Stadium Tertutup Huamark terbabit, Jun Hao tumpas kepada Sen yang menghuni ranking ke-23 dunia itu secara “straight set” dengan skor 19-21 dan 11-21 dalam tempoh 41 minit permainan.

Untuk pengetahuan semua, ini merupakan kekalahan kedua berturut-turut dialami Jun Hao ketika bertemu Sen di pentas antarabangsa. Sebagai rekod, kali terakhir kedua-duanya dilihat berentap sesama sendiri adalah dalam Cabaran Antarabangsa Bangladesh 2019 yang menyaksikan Sen turut meraih kemenangan secara “straight set” dengan skor 22-20 dan 21-18.

Sementara itu, Sen yang melakar kemenangan dapat meneruskan kemaraannya ke peringkat separuh akhir. Namun begitu, lawannya di peringkat tersebut belum diputuskan lagi dan pemain berusia 21 tahun ini perlu menantikan pemenang antara pertembungan melibatkan Lu Guang Zu dan Kunlavut Vitidsarn.

Featured Image: Perodua Malaysia Masters 2023

Komen