Artikel

Terbuka Indonesia: Kian Meng-Pei Jing Terus Kempunan Untuk Layak Ke Suku Akhir

Gandingan campuran negara, Tan Kian Meng dan Lai Pei Jing terus kempunan untuk mara lebih jauh setelah tewas kepada pasangan Indonesia, Rinov Rinaldy dan Pitha Mentari di Pusingan 16 Terbuka Indonesia 2023. 

Lebih malang, mereka masih belum berjaya mara ke peringkat suku akhir bagi mana-mana kejohanan Jelajah Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) sejak 2022.

Beregu negara itu ditumpaskan dengan mudah oleh wakil Indonesia tersebut secara “straight set” dengan keputusan 17-21 dan 16-21 dalam perlawanan yang berlangsung selama 47 minit di Istora Gelora Bung Karno, Senayan. 

Kekalahan itu juga menamatkan rentetan kemenangan yang dicatatkan beregu No.4 negara ke atas lawan dari Indonesia tersebut dalam tiga pertemuan terakhir mereka sebelum ini. 

Untuk makluman, kali terakhir Kian Meng-Pei Jing mara lebih jauh dalam saingan Jelajah Dunia BWF adalah pada tahun lalu ketika mereka layak ke separuh akhir Jelajah Dunia Akhir BWF sebelum tewas kepada Zheng Si Wei dan Huang Ya Qiong. 

Rinaldy-Mentari yang mara ke suku akhir akan bertemu wakil Jepun yang juga beregu No.2 dunia, Yuta Watanabe dan Arisa Higashino yang menewaskan Reginald Lee Chun Hei dan Ng Tsz Yau. 

Featured Image: Yonex Swiss Open 2022

komen