Kejohanan Olahraga Asia: Kuartet 4x100m Wanita Lari Dalam Masa 45.56s
July 13, 2023 Hafizuddin Omar

Nurul Aliah Maisarah Nor Azmi, Zaidatul Husniah Zulkifli, Nur Afrina Batrisyia Mohamad Rizal dan Chelsea Cassiopea Evali Bopulas yang mengambil bahagian dalam acara 4×100 meter (m) wanita berhasil muncul sebagai kuartet kelima terpantas di asia.

Pada awalnya, barisan pelumba negara dilihat muncul yang ketujuh melintasi garisan penamat di Kejohanan Olahraga Asia 2023. Bagaimanapun, keputusan rasmi menyiarkan kuartet Kazakhstan dan Uzbekistan masing-masing dibatalkan sekaligus menjadikan Malaysia menghuni tangga kelima.

Sebagai rekod, kuartet wanita negara melintasi garisan penamat dengan catatan masa 45.56s. 

Dalam perlumbaan tersebut, pingat emas menjadi milik kuartet China (Liang Xiaojing, Wei Yongli, Yuan Qiqi, Ge Manqi) dengan catatan masa 43.35s. 

Pingat perak pula dibawa pulang oleh kuartet Jepun (Miu Kurashige, Arisa Kimishima, Remi Tsuruta, Midori Mikase) dengan tempoh larian 43.95s manakala kuartet Thailand (Supawan Thipat, Supanich Poolkerd, On-uma Chattha, Athicha Phetkun) merangkul pingat gangsa dengan rekod larian 44.56s.

Sementara itu, Hong Kong dan Singparu pula menamatkan larian di tempat keempat dan keenam dengan catatan masa 45.51s dan 45.60s masing-masing. 

Sebagai perbandingan, kuartet negara dianggotai oleh Azreen Nabila Alias, Zaidatul Husniah Zulkifli, Nur Afrina Batrisya Mohd Rizal dan Nur Aishah Rofina Aling yang membawa pulang pingat gangsa di temasya Sukan SEA 2023 pada Mei lalu mencatatkan masa larian 44.58s sekaligus menjadi rekod kebangsaan.

Featured Image: Asian Athletics Championships 2023

Komen