Pukulan 565km/j Pemain India Leburkan Rekod Dunia Milik Tan Boon Heong
July 18, 2023 Hafizuddin Omar

Selama sedekad lamanya bekas pemain beregu lelaki Malaysia serta penghuni ranking No.1 dunia, Tan Boon Heong memegang rekod Pukulan Badminton Terpantas (Lelaki) dunia.

Rekod tersebut diiktiraf oleh Guinness World Record (GWR) apabila Boon Heong melakukan pukulan berkelajuan 493km/h pada 28 Mei 2013 bertempat di gimnasium milik Yonex Co Ltd di Saitama, Jepun.

Bagaimanapun, Boon Heong yang menjuarai Terbuka Seluruh England 2007 bersama Koo Kien Keat tidak lagi memegang rekod tersebut bermula saat ini.

Kini ianya bertukar tangan menjadi milik pemain beregu lelaki India, Satwiksairaj Rankireddy apabila merekodkan pukulan berkelajuan 565km/j pada 14 April lalu di tempat yang sama.

Keputusan kelajuan pukulan oleh Satwiksairaj yang menggunakan raket Nanoflare 1000 z bertalikan BG80 buatan Yonex itu turut mendapat pengesahan oleh juri GWR yang hadir pada hari tersebut.

Sebagai tambahan, rekod yang dipegang oleh Satwiksairaj ini melibatkan pukulan yang dilakukan dalam satu sesi ujian khas oleh Yonex.

Bagi rekod Pukulan Badminton Terpantas Dalam Kejohanan (Lelaki) pula, GWR masih mengiktiraf pukulan oleh pemain Denmark, Mads Pieler Kolding dengan kelajuan 426km/j dilakukannya dalam saingan di India pada 10 Januari 2017.

Featured Image: Instagram Tan Boon Heong

Komen