Artikel

Skuad Hoki 5s Lelaki Iringi Skuad Wanita Ke Piala Dunia 2024

Skuad Hoki 5 Sebelah (5s) Lelaki Kebangsaan berjaya mengesahkan tempat ke saingan Piala Dunia Hoki 5s Lelaki yang akan berlangsung di Muscat, Oman pada tahun hadapan.

Kejayaan ini hadir susulan skuad lelaki kebangsaan merekodkan kemaraan ke peringkat separuh akhir Kejohanan Hoki 5s Piala Asia 2023 di Salalah, Oman pada Sabtu lalu.

Pada masa yang sama, tuan rumah Piala Dunia iaitu Oman turut berada dalam kelompok empat terbaik selepas mara ke peringkat separuh akhir Piala Asia. 

Ini menjadikan tiga pasukan ‘semi-finalist’ yang lain – India, Pakistan termasuk Malaysia – layak secara automatik ke saingan Piala Dunia terbabit selaku wakil Asia.

Bagaimanapun, Malaysia menutup kempen Piala Asia dengan sedikit kekecewaan apabila tumpas di tangan Oman dengan keputusan 4-5 dalam perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat.

Sebelum itu, Malaysia gagal melayakkan diri ke perlawanan akhir apabila mengalami kekalahan besar 4-10 di tangan India pada peringkat separuh akhir.

Untuk makluman, India merangkul pingat emas Kejohanan Hoki 5s Piala Asia 2023 selepas berhasil menundukkan Pakistan menerusi penalti “shoot-out” (2-0) selepas terikat 4-4 pada masa perlawanan sebenar.

Sebagai tambahan, skuad hoki 5s wanita kebangsaan terlebih dahulu mengesahkan tempat ke saingan Piala Dunia Hoki 5s Wanita 2024 apabila memenangi penentuan tempat ketiga dan keempat menentang Indonesia menerusi penalti “shoot-out” (2-1) setelah seri 4-4 pada masa perlawanan sebenar.

Kemenangan itu juga membolehkan mereka membawa pulang pingat gangsa.

Featured Image: Asia Hockey Federation

komen