Apple Watch Series 9 Membolehkan Akses Maklumat Kesihatan Menerusi Siri
September 13, 2023 Hafizuddin Omar

Apple memperkenalkan jam tangan pintar terbaharu iaitu Apple Watch Series 9 yang menjalankan sistem operasi watchOS 10 pada hari ini dengan menampilkan sejumlah ciri-ciri pembaharuan yang menarik buat pemakainya.

Antaranya, pemakai jam tangan pintar Apple Watch dapat mengakses maklumat kesihatan diri menerusi Siri – pembantu maya yang terbina pada iOS – menggunakan bahasa inggeris atau mandarin.

Sebagai contoh, pemakai boleh menanyakan terus kepada Siri berapa lama tempoh masa tidurnya, paras gula dalam darah, kiraan langkah serta data-data seperti berat, tinggi atau ubat-ubatan yang diambil.

Selain itu, Apple Watch Series 9 turut menyertakan fungsi baharu yang diberikan nama “Double Tap Gesture”. Fungsi ini membolehkan pemakai boleh mengawal jam tangan pintar masing-masing dengan hanya menyentuh ibu jari dan jari telunjuk – tanpa menyentuh skrin.

Antara kawalan yang dibolehkan menerusi fungsi ini adalah memberhentikan pemasa (timer), memainkan dan memberhentikan seketika muzik atau mematikan jam penggera. Selain itu, gerak isyarat ini juga boleh digunakan untuk menjawab dan menamatkan panggilan, malahan untuk menangkap gambar menggunakan aplikasi Camera Remote pada Apple Watch.

Pada sesi pengenalan ini, Apple menyatakan tahap kecerahan maksimum skrin Apple Watch Series 9 telah ditingkatkan kepada 2000 nits – dua kali ganda berbanding Apple Watch Series 8 – sekaligus memudahkan pemakai untuk melihat skrin ketika di bawah sinaran matahari. Manakala, ketika gelap, kecerahan Apple Watch Series 9 boleh diturunkan kepada 1 nit.

Tidak ketinggalan, jam tangan pintar yang menjalankan sistem operasi watchOS 10 ini berkemampuan untuk menyukat masa yang digunakan ketika siang menerusi sensor “ambient light” untuk membantu mengurangkan risiko rabun jauh (myopia) dan memberikan faedah tambahan kepada kesihatan fizikal dan mental untuk pelbagai lapisan umur.

Apple Watch Series 9 akan dijual terlebih dahulu di pasaran terpilih seperti Amerika Syarikat (AS), Kanada dan Australia dengan harga dari AS$399 atau bersamaan sekitar RM1,865 bermula 22 September.

Komen