BAM Buat Perlawanan Simulasi Lengkap Dengan ‘A-Board’, Latar Belakang Bertemakan Paris 2024
July 3, 2024 Hafizuddin Omar

Menjelang 23 hari lagi sebelum bermulanya Sukan Olimpik 2024, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dilihat mengadakan perlawanan simulasi buat pemain-pemain negara yang terpilih mewakili Malaysia ke temasya yang akan berlangsung di Paris, Perancis tersebut.

Menariknya, perlawanan simulasi bertempat di Akademi Badminton Malaysia (ABM) yang menampilkan Aaron Chia dan Soh Wooi Yik menenentang Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin itu dilakukan lengkap dengan perletakan “a-board” dan latar belakang (backdrop) bertemakan Paris 2024.

Ia dilihat sebagai usaha daripada BAM memberikan gambaran dan persekitaran yang lebih dekat kepada hari perlawanan yang sebenar di temasya berkenaan kepada wakil-wakil negara. 

“Sebagai persiapan untuk Paris 2024, ChiaSoh bertarung menentang rakan sepasukan DinFei dalam satu perlawanan simulasi yang sengit.” tulis kapsyen oleh BAM pada video berdurasi satu minit dan sembilan saat itu.

Untuk makluman, gandingan Aaron-Wooi Yik yang kini menghuni ranking kelima dunia merupakan salah satu wakil negara yang akan bertanding dalam acara badminton di Sukan Olimpik edisi ke-33 ini.

Penyertaan mereka di temasya Olimpik itu nanti merupakan yang kedua lepas melakukan debut pada Sukan Olimpik 2020 di Tokyo sebelum ini.

Selain itu, empat wakil lain yang turut sama berentap dalam acara tersebut mewakili Kontinjen Malaysia ialah Lee Zii Jia, Goh Jin Wei, Pearly Tan & Thinaah Muralitharan dan Chen Tang Jie & Toh Ee Wei.

Kesemua mereka akan mengambil bahagian dalam kategori perseorangan lelaki, perseorangan wanita, beregu wanita dan beregu campuran masing-masing.

Featured Image: Facebook Olympic Council of Malaysia

Komen