Artikel

Botak Terjah Stadium – Antara 13 Rancangan Sokongan Astro Bagi Memeriahkan Liga Malaysia

Astro selaku Rakan Penyiar Rasmi Liga Malaysia bukan sahaja bakal menyiarkan sejumlah 244 perlawanan bola sepak tempatan secara definisi tinggi (HD) yang merangkumi saingan Piala Sultan Haji Ahmad Shah, Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia.

Sebelum ini, stesen televisyen berbayar terbabit turut mengumumkan menambah dua saluran sukan baharu yang mengkhususkan kepada kandungan bola sepak tempatan iaitu Arena Bola dan Arena Bola 2 disamping saluran sukan tempatan sedia ada miliknya, Arena dan Arena 2.

Baca: Astro Tambah Dua Saluran Sukan Untuk Liga Malaysia – Arena Bola & Arena Bola 2

Terbaru, bagi memeriahkan lagi kancah bola sepak tempatan buat para penonton, Astro mengumumkan akan menerbitkan 13 program sokongan yang terbahagi kepada Hari Praperlawanan, Hari Perlawanan dan Hari Pascaperlawanan.

Antara program yang akan diterbitkannya adalah seperti berikut:

Hari Praperlawanan

 • Nadi Bola: Sidang Media

Saluran: Arena 801

Rancangan berdurasi setengah jam ini akan memberikan pengalaman kepada penonton menyaksikan reaksi daripada jurulatih-jurulatih dan para pemain dalam sidang media secara langsung. Ianya akan memberikan perkembangan terkini terhadap pemain dan pasukan.

 • Nadi Bola: Latihan Pasukan

Saluran: Arena 801

Rancangan ini turut berdurasi selama setengah jam akan memberikan peluang kepada para penonton untuk menyaksikan pemain dan pasukan kegemaran masing-masing menjalani latihan sehari sebelum perlawanan.

 • Temubual Eksklusif

Saluran: Arena 801 & Astro Arena Youtube

Sesi temubual perseorangan bersama pemain atau jurulatih daripada pasukan Liga Super yang akan memberikan pendedahan tentang apa yang terjadi di dalam bilik persalinan dan semasa sesi latihan termasuk perspektif peribadi masing-masing.

 

Hari Perlawanan

 • Sesi Pemanas Badan

Saluran: Astro Arena Youtube

Setengah jam sebelum sepak mula perlawanan, para penonton dapat menyaksikan pasukan kegemaran masing-masing melakukan aksi pemanas badan selama 30 minit.

 • Liputan Praperlawanan

Saluran: Arena Bola 803

Sekitar setengah atau sejam sebelum sepak mula, menerusi rancangan ini, Astro membawakan barisan pundit legenda untuk memberikan liputan meluas daripada pra-perlawanan, analisis separuh masa dan reaksi pascaperlawanan.

 • Botak Terjah Stadium (Digital)

Saluran: Astro Arena Youtube

Satu rancangan dihoskan oleh Nafis Abdullah atau terkenal dengan julukan Abang Botak yang akan turun ke stadium untuk berinteraksi dengan para penyokong, bercakap mengenai pasukan masing-masing atau melahirkan kekecewaan di hadapan kamera! Kesemua ini akan dimuat naik di Astro Arena Youtube dengan durasi antara 10 hingga 15 minit. 

 • Nadi Arena / Nadi Weekend

Saluran: Arena 801

Liputan hari perlawanan diteruskan dengan dengan disudahkan dengan reaksi daripada para jurulatih dan pemain daripada kesemua perlawanan pada jam 11.30 malam menerusi Nadi Arena atau Nadi Weekend.

 • Sorotan Perlawanan

Saluran: Astro Arena Youtube dan Astro GO

Bagi yang terlepas perlawanan melibatkan pasukan kegemaran masing-masing atau perlawanan hangat pada minggu tersebut, penonton tidak perlu resah dan gelisah kerana anda boleh menyaksikan sorotannya kira-kira 30 minit selepas pengadil meniup wisel menamatkan permainan. Dimaklumkan, Astro bakal menyiarkan soroton perlawanan berdurasi 5-6 minit bagi setiap video.

 

Hari Pascaperlawanan

 • Artikel Stadium Astro

Bagi yang suka mendapatkan perkembangan mengenai pasukan masing-masing atau pelbagai topik melibatkan Liga Malaysia itu sendiri melalui pembacaan, laman sesawang Stadium Astro menjadi tawaran Astro kepada anda.

 • Botak Terjah Stadium (Linear)

Saluran: Arena 801

Rancangan berdurasi 30 minit ini akan memaparkan kompilasi Abang Botak bersuka-ria dan berinteraksi dengan para peminat di stadium. Ianya akan disiarkan dua hari selepas perlawanan.

 • Bola Itu Life

Saluran: Arena 802

Sebuah rancangan berdurasi satu jam yang akan membicarakan topik bola sepak secara mendalam oleh gandingan yang cukup ikonik, Keesh Mat Stats dan Faiz Gurun. Ianya akan disiarkan setiap Rabu pada jam 9 malam. 

 • Nadi Arena

Saluran: Arena 801

Sebuah rancangan berita sukan selama setengah jam oleh Astro yang melaporkan perkembangan terkini Liga Malaysia dan pelbagai sukan antarabangsa.

 • Nindia Bola

Saluran: Arena 801

Tidak cukup dengan itu, setiap hari Isnin bermula jam 8.30 malam, Astro membawakan rancangan Nindia Bola yang dihoskan oleh Hafizal Hamad atau mesra dengan panggilan Pak Long untuk menganalisis bola sepak tempatan selama satu jam.

komen