UEFA: Tiada UCL, UEL, UECL Buat Kelab-Kelab Rusia Musim 2022/23
May 3, 2022 Hafizuddin Omar

Badan induk bagi benua eropah, Kesatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) telah membuat keputusan tidak membenarkan sebarang penyertaan kelab-kelab Rusia di dalam kejohanannya pada musim hadapan.

Antaranya kejohanan yang tidak dapat disertai oleh kelab-kelab Rusia adalah saingan Liga Juara-Juara (UCL), Liga Europa (UEL), Liga Konferens Europa, UCL Wanita dan Liga Remaja UEFA.

Keputusan ini dicapai susulan daripada penggantungan yang dikenakan terhadap Rusia serta kelab-kelab Rusia pada penghujung Februari lalu dengan notis sehingga diberitahu.

Baca: Peminat Bola Sepak Rusia Dah Tak Boleh Tonton EPL

Baca: Idea Rusia Sertai Konfederasi Bola Sepak Asia Adalah Mengarut

Selain itu, skuad kebangsaan Rusia pula tidak akan dibenarkan mengambil bahagian dalam saingan Liga Negara-Negara UEFA 2022/23, saingan Euro Wanita 2022 serta Kelayakan Eropah Piala Dunia Wanita FIFA 2023. Tidak dilupakan Rusia juga tidak dibenarkan beraksi dalam saingan Kejuaraan Eropah Bawah 21 Tahun (B-21).

Tidak dilupakan, keputusan ini turut mengekang Rusia daripada mengambil bahagian dalam saingan futsal samada kategori lelaki mahupun wanita di pebagai kejohanan antarabangsa di bawah kelolaan UEFA.

Akhir sekali, UEFA turut mengumumkan bidaan yang dilakukan oleh badan induk bola sepak Rusia untuk menjadi tuan rumah kejohanan bola sepak Eropah, Euro 20228 atau Euro 2032 sebagai tidak layak.

Komen