Kerusi Stadium Shah Alam Akan Ditawarkan Kepada Stadium & Astaka Daerah Secara Percuma
July 2, 2024 Hafizuddin Omar

Kerja-kerja merobohkan Stadium Shah Alam bagi pembinaan dan pembangunan Kompleks Sukan Shah Alam yang baharu telah bermula semalam, 1hb Julai 2024.

Susulan bermulanya kerja-kerja tersebut, timbul pertanyaan dalam kalangan orang ramai apakah yang akan terjadi kepada kerusi-kerusi yang berjumlah sekitar 80,000 unit di dalam stadium tersebut.

Persoalan berkenaan tampil dijawab oleh Ketua Tanggungjawab Sosial dan Komunikasi Korporat Menteri Besar Selangor (Incorporated), Ahmad Azri Zainal Nor

View this post on Instagram

A post shared by Ahmad Azri (@reformist101)

Baca: Kerja-Kerja Merobohkan Stadium Shah Alam Telah Bermula

“Kesemua kerusi ini akan di ‘dismantle’ dan diasingkan.”

“Yang mana yang rosak, akan dilupuskan. Yang elok akan disimpan di dalam tempat simpanan.”

“Kerusi-kerusi yang elok ini akan ditawarkan secara percuma kepada PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) dan Pejabat Daerah sekiranya mahu dipasang di stadium-stadium daerah atau di astaka-astaka di padang daerah.” kongsinya menerusi pelbagai platform media sosialnya.

Pada masa yang sama, beliau yang juga merupakan Ahli Lembaga Media Selangor Sdn Bhd turut mencadangkan kerusi-kerusi itu ditawarkan juga kepada sekolah-sekolah di negeri berkenaan.

“Saya juga akan mencadangkan untuk kerusi-kerusi ini turut ditawarkan kepada sekolah-sekolah di Selangor yang mempunyai astaka untuk dipasang di situ.” tambahnya.

View this post on Instagram

A post shared by ESPN FC (@espnfc)

Bercakap mengenai kerusi stadium, Stadium Nou Camp, gelanggang rasmi FC Barcelona yang berkapasiti 99,354 tempat duduk, ketika melakukan renovasi menukarkan kerusi-kerusi lama kepada kerusi-kerusi baharu bertindak menjual kerusi-kerusi lamanya kepada para penyokong dan orang ramai sebagai memorabilia.

Menurut laman sesawang rasmi skuad berjulukan Blaugrana itu, terdapat dua model yang dijual kepada para penyokongnya dengan tanda harga €199.99 (RM1,012.89) dan €219.99 (RM1,114.18) masing-masing setiap satu. 

Kerusi Nou Camp – Foto: FC Barcelona Store
Kerusi Nou Camp – Foto: FC Barcelona Store

Selain daripada kerusi, Barcelona turut menjual rumput padangnya yang dijual dalam tiga bentuk memorabilia dengan harga €49.99 (RM253.18), €79.99 (RM405.13) dan €419.99 (RM2,127.12) masing-masing serta jaring gawang gol yang dibingkaikan dengan harga €79.99 (RM405.13).

Baca: Barcelona & Spotify Umum Kerjasama – Stadiumnya Dijenamakan Menjadi Spotify Camp Nou Bermula Julai 2022

Rumput Stadium Nou Camp – Foto: FC Barcelona Store
Rumput Stadium Nou Camp – Foto: FC Barcelona Store
Rumput Stadium Nou Camp – Foto: FC Barcelona Store
Jaring gawang yang dibingkaikan – Foto: FC Barcelona Store

Featured Image: Facebook Ahmad Azri

Komen