Kalau Tak Dapat Pingat, Dapatkan Catatan Masa Terbaik – Harapan Hamidin Kepada Azeem
July 4, 2024 Hafizuddin Omar

Peluang pelari pecut negara iaitu Muhammad Azeem Mohd. Fahmi untuk memungut sebarang kilauan pingat di Sukan Olimpik 2024 dalam acara 100 meter (m) dilihat tipis berpaksikan kepada catatan masa lariannya sepanjang tahun ini.

Namun begitu, Ketua Kontinjen atau Chef de Mission (CDM) Malaysia ke Paris 2024, Dato’ Haji Hamidin Mohd. Amin mengharapkan atlet berusia 20 tahun kelahiran negeri Perak itu dapat merekodkan satu catatan masa terbaik buat negara semasa beraksi di temasya itu nanti.

Pada masa yang sama, Hamidin yang juga Timbalan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) percaya Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) telah membuat keputusan yang tepat memilih Azeem, pemegang rekod kebangsaan bagi acara 100m, untuk diberikan tiket “wild card” tunggal ke Sukan Olimpik berbanding pelari 400m wanita negara, Shereen Samson Vallabouy.

Baca: KOM Beri Tiket ‘Wild Card’ Kepada Azeem Fahmi Sertai Sukan Olimpik 2024

“Saya fikir KOM menerusi YB Datuk Shahidan telah membuat satu keputusan yang betul samada dia kena pilih A atau B, saya rasa itu mungkin satu keputusan yang betul,”

“Yang penting, Azeem, dengan pengalamannya, saya ingat dia pun bersedia untuk ke temasya ini, 

“Kalau tak dapat pungut pingat pun, dia akan cuba untuk mendapatkan (catatan) masa yang terbaik untuk Malaysia,” katanya ketika ditemui para pengamal media selepas majlis pengumuman Skechers sebagai Kasut Rasmi Kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik 2024, pada hari ini.

@sukanzcom

Mampukah Azeem melakukan rekod Baharu kebangsaan dalam acara 100 meter Di Sukan Olimpik 2024? #SukanDiTiktok

♬ original sound – Sukanz – Sukanz

Baca: Kejohanan Olahraga Dunia B-20: Azeem Catat Larian 10.09s Acara 100m – Rekod Baharu Kebangsaan

Azeem terpaksa menyertai temasya yang berlangsung setiap empat tahun sekali itu menerusi tiket “wild card” ekoran gagal mencatatkan masa larian di bawah 10 saat dalam kejohanan-kejohanan yang berfungsi sebagai kelayakan ke Sukan Olimpik 2024 sebelum ini. 

Berdasarkan rekod, sepanjang tahun ini, masa larian terbaik yang direkodkannya 10.36s sahaja ketika beraksi di Kejohanan Olahraga SEC 2024 di Gainesville, Florida, Amerika Syarikat pada 10 Mei lalu.

Sebagai perbandingan, masa terbaik Azeem dalam acara 100m adalah 10.09s dicatatkannya ketika berentap di Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun (B-20) 2022 di Cali, Colombia.

Featured Image: Sukan IPT

Komen